вівторок, 26 квітня 2016 р.

Бібліо-квест «Мовний дивосвіт»



У рамках Другого книжкового фестивалю «Весняний книговир» (до Всесвітнього дня книги і авторського права) для учнів комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» бібліотекарі відділу популяризації книги провели бібліотечний квест «Мовний дивосвіт».
Учасників поділили на 2 команди, капітанами яких буди молоді кіровоградські поети Нічишина Наталія та Бірзул Денис. Команди отримали маршрутний лист, в якому зазначалася послідовність виконання завдань, які знаходилися в різних відділах на наступних станціях: «Історична», «Наукова», «Дитинство», «Літературна», «Бібліографічна». Кожна станція мала свої особливості. Наприклад, завітавши на «Історичну», потрібно було підійти до книжкової виставки в пункті європейської інформації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся» та знайти в одній із книг завдання на історичну тематику; «Бібліографічна» запрошувала познайомитися з різними типами словників та знайти в них значення слова; відшукати кожне слово з вислову за бібліографічними підказками пропонувала «Наукова». Мандрувати відділами бібліотеки було цікаво, а виконання завдань викликало інтерес і захоплення.
Перемогла команда Нічишиної Наталії. Всі учасники отримали призи – міні-біліотечку.
Учасники квесту під час чаювання мали можливість невимушено поспілкуватися з молодими поетами та послухати їхні вірші, взяти участь у презентації книги Анатолія Загравенка «Україна зачекалася на вас».
Анатолій Романович подарував вихованцям «Дитячого будинку «Наш дім»» збірки своїх творів, підписавши усім бажаючим книги на згадку.
дивитися фоторепортаж

четвер, 21 квітня 2016 р.

Урок-подорож «відкриваємо Європу»

21 квітня в рамках пункту європейської інформації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся» для учнів гімназії-інтернату школи - мистецтв та НВО №16 проведено урок-подорож у просторі і часі «Відкриваємо Європу».
Під час заходу школярі дізналися про країни-члени Європейського Союзу, познайомилися з європейськими стандартами життя, законодавством. Бібліотекарі також розповіли цікаві факти з життя та творчості відомих людей Європи: письменників, музикантів, акторів та спортсменів.
дивитися фоторепортаж

четвер, 14 квітня 2016 р.

Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся

14 квітня в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація Пункту європейської інтеграції «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся», який створено за підсумками перемоги бібліотеки у конкурсі Української Бібліотечної Асоціації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах Європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Європейського Союзу (програма «Еразмус +» Жан Моне).
Тетяна Букач, завідувач сектору соціокультурної діяльності розповіла про «Програму Еразмус» та наголосила, що це некомерційна програма Європейського Союзу. Своє ім’я вона отримала на честь видатного голландського філософа XV століття Еразма Роттердамського, який багато мандрував Європою, навчався і працював у різних університетах, а після смерті залишив весь свій статок Базельському університету…
З 2014 до 2020 року в Євросоюзі діє нова програма «Erasmus+», яка об’єднала сім діючих європейських програм у сфері освіти, науки та спорту.
Серед цих програм є програма імені Жана Моне, яку названо на честь одного з «архітекторів» та «батьків-засновників» Європейського Союзу. Програма Жана Моне була започаткована у 1989 році з метою пропагування ідей Об’єднаної Європи. Україна бере участь у програмі Жана Моне з 2001 р.
Наталія Зайцева, головний бібліотекар сектору соціокультурної діяльності ознайомила учасників з планом реалізації проекту в нашій бібліотеці.
У презентації пункту взяли участь керівники та члени євроклубів – «Астра» Кіровоградського облкомплексу (гімназії-інтернату-школи мистецтв), «Європейський діалог» ЗОШ № 30 та євроклубу гімназії імені Т. Шевченка. Представники євроклубів ділилися досвідом своєї роботи та розповідали про плани на майбутнє.
Гарний настрій гостям заходу подарував вокальний ансамбль «Первоцвіт» Кіровоградської музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза, виконавши українську народну пісню «Чарівна скрипка» та негритянський спірічуелс «Jushua fit the battle of Jericho» Traditional – Negro spiritual Arr: Bernard Dewagtere».
дивитися фоторепортаж