понеділок, 26 грудня 2016 р.

Італія туристична

Італія – це країна Середземномор'я, що входить до складу «великої сімки», займає Апеннінський півострів, острови Сицилію, Сардинію та інші невеликі острови. Італія є членом ООН, НАТО та ЄС.
Італія – це країна з багатим історичним минулим, країна, яку відвідують мільйони туристів щороку. Побувавши тут один раз, ви обов’язково захочете повернутися. В Італії можна відпочивати практично скрізь, починаючи від великих міст, і закінчуючи маленькими селами.
19 грудня для студентів Кіровоградського машинобудівного коледжу було проведено слайд-подорож «Італія туристична».
Здійснивши віртуальну мандрівку Італією, студенти дізналися про дивовижні архітектурні пам’ятки та мистецькі шедеври цієї країни, традиційні страви.
Кількість місць, які обов’язково треба відвідати туристам, просто вражає. Найбільш відвідуваними, крім інших, є Колізей, галерея Уффіці, Пізанська веж.
Колізей – найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, символ імператорської могутності. Розташований у Римі на тому місці, де колись був ставок, що належав до «Золотого Будинку» імператора Нерона. Вміщав близько 50 000 глядачів. Будівництво цієї споруди розпочав римський імператор Веспасіан після перемоги в Юдеї, а закінчив у 80 р. н. е. імператор Тит, який ознаменував відкриття Колізею влаштуванням ігор, що тривали сто днів і коштували життя багатьом сотням гладіаторів і 5 тисячам диких звірів.
Галерея Уффіці – палац у Флоренції, сьогодні є одним із найбільших та найбільш значущих музеїв європейського образотворчого мистецтва.
Пізанська вежа – частина ансамблю міського собору Санта-Марія Маджоре в Пізі. Вежа є дзвіницею собору і примикає до його північно-східного кута. Знаменитий соборний ансамбль в Пізі – шедевр середньовічної італійської архітектури. Вежа відома тим, що нахилена вбік.
Отже, Італія – це дивовижна країна, яка варта того, щоб її відвідати та побачити всю красу на власні очі.

До заходу бібліотекарями було підготовлено тематичну книжкову викладку.

четвер, 8 грудня 2016 р.

Справжні чоловіки існують …

Для кожного із нас є звичним святкування Міжнародного жіночого дня. Виявляється, що у чоловіків також є аналогічне свято, тільки про нього мало хто знає, адже воно дуже юне і цього року йому виповнилося лише 15 років.
З метою гендерного виховання молоді, популяризації європейських свят, організації змістовного дозвілля молоді в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося «Sparring-show справжніх чоловіків». Співорганізаторами заходу виступили Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА, спортивний клуб «Качалка», клуб віртуальної реальності «Vroom», ковзанка «Слайз», розважальний клуб «Velvet», магазин «Кancler.com» та імідж-центр «Ольга», які підготували учасникам чудові призи.
Ідея святкування Міжнародного дня чоловіків належала докторові Джероме Тілуксінгху, який працював у Вест-Індійському Університеті. Ініціатор-ентузіаст пояснив свій намір порадувати джентльменів планети простим бажанням відновити справедливість. На його думку, чоловіки раз у рік повинні мати можливість стати винуватцями свята, як і жінки, причому незалежно від віку і роду занять. Джероме зауважив, що існуючий День батька робить акцент виключно на представниках сильної статі, які вже мають власних дітей і не враховує інтереси інших категорій. Доктор запропонував дату проведення Міжнародного дня чоловіків – 19 листопада.
Учасниками заходу в бібліотеці стали студенти навчальних закладів нашого міста – Кіровоградського професійного ліцею побутового обслуговування, коледжу Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету, Кіровоградського машинобудівного коледжу Кіровоградського національного технічного університету та Кіровоградського професійного ліцею сфери послуг.
Конкурсна програма включала завдання, які перевіряли інтелектуальні здібності, фізичну підготовку, почуття гумору, відчуття стилю та творчі можливості молоді. Їх особливість полягала в тому, що всі випробування були підготовлені і проведені членами журі. Також члени журі мали бонусну фішку, яку повинні були віддати тому учаснику, який, на їх думку, найкраще впорається з їх завданнями.
Захід розпочався з презентації кожного конкурсанта. Наступним був «Інтелектуальний» конкурс, який підготувала директор бібліотеки Савенко  Л.М. Учасники мали назвати автора твору та відповісти на запитання, які стосувалися історії бібліотек.
Тренер спортивного клубу «Качалка» Губарев С. В. провів «Силовий» конкурс, під час якого хлопці піднімали штангу вагою 20 кг.
«Стильний» конкурс був від Вагжанової В. В., директора імідж-центру «Ольга». Глядачам було запропоновано стилі одягу, які наочно, під час дефіле, продемонстрували учениці імідж-центру. Учасники повинні були розпізнати, який стиль одягу представляла кожна модель.
«Спортивний» конкурс підготували представники третього полку спецпризначення. Мамєдов І. Т., начальник з фізичної підготовки, провів комплекс вправ, які перевіряли витривалість учасників. Окрім цього, ті, хто продемонстрували найкращу фізичну підготовку, отримали медалі та грамоти від Центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», які вручила директор центру Марініна М. А.
Телеведучий Дмитро Крєндель провів «Гумористичний» конкурс, під час яку хлопці мали обіграти запропоновану ситуацію, використовуючи свої творчі здібності.
Поки журі визначало переможця, ведучі провели гру з вболівальниками.
Переможцем «Sparring-show справжніх чоловіків» став Олег Соколов, студент коледжу Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету. Інші призові місця отримали Антон Василенко – студент Кіровоградського машинобудівного коледжу КНТУ та Владислав Назаренко – студент Кіровоградського професійного ліцею сфери послуг. Усі учасники конкурсної програми отримали заохочувальні призи від спортивного клубу «Качалка» та ковзанки «Слайз».
Під час спаринг-шоу всі учасники продемонстрували спортивну підготовку, ерудованість, креативність та неординарність, а глядачі отримали море позитивних емоцій.
Дякуємо всім учасникам та партнерам!  

Польща – дивовижна країна

Сьогодні на території Кіровоградської області проживає понад сто національних меншин, аби зберегти та надалі розвивати їхні звичаї, традиції, толерантне ставлення жителів один до одного, в області проводиться Тиждень національних культур «Степова веселка».
В рамках Тижня 16 листопада працівники відділу мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва організували та провели вечір-зустріч із головою обласної організації поляків «Polonia» імені Кароля Шимановського О.І. Полячком. Олександр Іванович сказав, що українська та польська культура дуже схожі між собою, він розповів про те, чим займається обласна організація поляків, скільки до неї входить осіб, про курси польської мови, які є в нашому місті та про поїздки, що організовуються до Польщі.
Також Олександр Іванович розповів про Кіровоградський державний музей музичної культури імені Кароля Шимановського. Кароль Шимановський, поляк за походженням, значну частину свого життя жив і творив в Україні, на Кіровоградщині.
Бібліотекарі підготували розповідь про Польщу із слайдовою презентацією, під час якої йшлося про культуру країни, звичаї, традиції, систему освіти поляків, транспорт, спорт, традиційну кухню. Також учасники заходу дізналися цікаві факти про Польщу:
1.      У Польщі є місце, де під прямим кутом перетинаються дві річки ? Велна і Нельба. При цьому, через різницю температур води, різних швидкостей і рівнів течій, в?ди річок не змішуються. Це підтвердили експерименти: близько до місця перетину річок наливали фарби різних кольорів, і вони не змішувалися.
2.      На заході Польщі неподалік від міста Грифіно знаходиться дивний ліс. На невеликій території ростуть дивовижні дерева, не схожі на будь-які інші.
400 зігнутих сосон, всі як одна, повернулися на північ. Існує багато версій щодо походження скривлених дерев. Посаджені вони 1930 року і, кажуть, були викривлені спеціально для виготовлення меблів. За іншими даними, потужні вітри схилили дерева додолу. Також існує думка, що місцевий селекціонер хотів виростити ліс, в якому ніхто б не міг заблукати, саме тому всі дерева повернуті на північ. Проте до кінця свій задум він так і не втілив, оскільки завадила Друга світова війна.
3.      Найглибше рівнинне озеро Європи знаходиться в Польщі – озеро Ханьча (108,5 метрів).
4.      У Варшаві є вулиця, названа на честь казкового героя Вінні Пуха.      
5.      Один із найбільших палацово-паркових ансамблів Європи – Лазенки, знаходиться у Варшаві.
6.      Найвищий баштовий годинник в усьому світі – Годинник Тисячоліття в Палаці Культури і Науки Варшави, знаходяться на висоті 165 м.
7.      Найбільшим і найгарнішим костелом у світі більшість людей вважає костел Пресвятої Діви Марії (висота 105 м.) в Гданську.
Провідний методист Кіровоградського обласного Центру народної творчості Подлєсна Людмила Василівна привітала Олександра Івановича, вручивши Диплом та квіти.
Захід «Польща – дивовижна країна» відвідали жителі нашого міста та студенти Кіровоградського медичного коледжу ім. Є.Й.Мухіна.

Дякуємо Олександру Івановичу за цікаву зустріч!

Самобутність культури та традицій болгарського народу

16 листопада в рамках обласного тижня національних культур «Степова веселка» в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося свято болгарської культури «Єднання народів, єднання сердець». Учні, студенти, громадськість міста мали нагоду поспілкуватися з представниками Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»» та познайомитися з традиціями, звичаями болгарського народу.
Працівники відділу популяризації книги розповіли про утворення в 1751 році Нової Сербії та заселення території переселенцями Центральної Росії, чорногорцями, сербами, греками, болгарами, євреями та іншими народами.
У 1774 році 400 болгарських сімей, вихідців із Сілістрії, Алфатар, Рушука та Добруджі, обрали своїм місцем постійного проживання середню течію ріки Синюхи село Вільшанку (стара назва с. Маслове). Згодом частина болгар із цих сіл розселилася також на території сучасного Добровеличківського району.
З далеких часів переплелися на Кіровоградщині українські та болгарські традиції, звичаї та обряди. Адже в основі своїй мають спільні духовні джерела: любов до праці, прагнення миру й краси, шанування історії, доброзичливість та дружелюбність.
Саме такою постала Болгарія з презентації учасників Євроклубу «Всесвіт» навчально-виховного об’єднання школи-ліцею № 8. Приємно вразили присутніх учні болгарської недільної школи «Нашите хора», які прочитали болгарську поезію. Болгарські та українські народні пісні прозвучали у виконанні ансамблю «Чиста криниця» Будинку культури «Авіатор» Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету.
Голова Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»» Осадчий С. Ю. познайомив учасників заходу з діяльністю організації, її надбаннями та перспективою розвитку, запросив бажаючих стати учнями болгарської недільної школи.
Представники та друзі громадської організації поділилися враженнями від свята та наголосили, що коріння болгар протягом багатьох років вростало в українську землю. Болгари розмовляють українською мовою, вони громадяни України, але генетичне відлуння далеких батьківщин не дає їм забути звичаї, мову, традиції своїх пращурів, яких доля закинула у наші прекрасні землі, які стали їм найріднішою Батьківщиною.

Свято болгарської культури – не просто захід, а справжнє єднання сердець нашої багатонаціональної України.
   

Толерантність як засіб збереження культури

Міжнародний день толерантності було проголо­шено 16 листопада 1995 року на 28-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО.
Із розвитком суспільства люди почали розуміти, що всі люди - сусіди, а Земля - наш спільний дім, який треба берегти. Для того щоб поєднати зусилля, треба знаходити спільну мову, бути толерантними.
Толерантна людина не ділить світ на два кольо­ри - чорний та білий. Вона не акцентує на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати та зрозуміти інші точки зору. Толерантна людина знає і правильно оцінює себе, її добре ставлення до себе співіснує з позитивним і доброзичливим ставленням до інших.

До Міжнародного дня толерантності в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва оформлено куточок «Толерантність моїми очима», де знаходилася інформація стосовно толерантної поведінки, дороговказ толерантності. Також був розміщений ватман із символічними долоньками, де молодь мала змогу висловити і записати своє бачення толерантності та свої побажання оточуючим.