четвер, 8 грудня 2016 р.

Польща – дивовижна країна

Сьогодні на території Кіровоградської області проживає понад сто національних меншин, аби зберегти та надалі розвивати їхні звичаї, традиції, толерантне ставлення жителів один до одного, в області проводиться Тиждень національних культур «Степова веселка».
В рамках Тижня 16 листопада працівники відділу мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва організували та провели вечір-зустріч із головою обласної організації поляків «Polonia» імені Кароля Шимановського О.І. Полячком. Олександр Іванович сказав, що українська та польська культура дуже схожі між собою, він розповів про те, чим займається обласна організація поляків, скільки до неї входить осіб, про курси польської мови, які є в нашому місті та про поїздки, що організовуються до Польщі.
Також Олександр Іванович розповів про Кіровоградський державний музей музичної культури імені Кароля Шимановського. Кароль Шимановський, поляк за походженням, значну частину свого життя жив і творив в Україні, на Кіровоградщині.
Бібліотекарі підготували розповідь про Польщу із слайдовою презентацією, під час якої йшлося про культуру країни, звичаї, традиції, систему освіти поляків, транспорт, спорт, традиційну кухню. Також учасники заходу дізналися цікаві факти про Польщу:
1.      У Польщі є місце, де під прямим кутом перетинаються дві річки ? Велна і Нельба. При цьому, через різницю температур води, різних швидкостей і рівнів течій, в?ди річок не змішуються. Це підтвердили експерименти: близько до місця перетину річок наливали фарби різних кольорів, і вони не змішувалися.
2.      На заході Польщі неподалік від міста Грифіно знаходиться дивний ліс. На невеликій території ростуть дивовижні дерева, не схожі на будь-які інші.
400 зігнутих сосон, всі як одна, повернулися на північ. Існує багато версій щодо походження скривлених дерев. Посаджені вони 1930 року і, кажуть, були викривлені спеціально для виготовлення меблів. За іншими даними, потужні вітри схилили дерева додолу. Також існує думка, що місцевий селекціонер хотів виростити ліс, в якому ніхто б не міг заблукати, саме тому всі дерева повернуті на північ. Проте до кінця свій задум він так і не втілив, оскільки завадила Друга світова війна.
3.      Найглибше рівнинне озеро Європи знаходиться в Польщі – озеро Ханьча (108,5 метрів).
4.      У Варшаві є вулиця, названа на честь казкового героя Вінні Пуха.      
5.      Один із найбільших палацово-паркових ансамблів Європи – Лазенки, знаходиться у Варшаві.
6.      Найвищий баштовий годинник в усьому світі – Годинник Тисячоліття в Палаці Культури і Науки Варшави, знаходяться на висоті 165 м.
7.      Найбільшим і найгарнішим костелом у світі більшість людей вважає костел Пресвятої Діви Марії (висота 105 м.) в Гданську.
Провідний методист Кіровоградського обласного Центру народної творчості Подлєсна Людмила Василівна привітала Олександра Івановича, вручивши Диплом та квіти.
Захід «Польща – дивовижна країна» відвідали жителі нашого міста та студенти Кіровоградського медичного коледжу ім. Є.Й.Мухіна.

Дякуємо Олександру Івановичу за цікаву зустріч!

Немає коментарів:

Дописати коментар