четвер, 8 грудня 2016 р.

Самобутність культури та традицій болгарського народу

16 листопада в рамках обласного тижня національних культур «Степова веселка» в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося свято болгарської культури «Єднання народів, єднання сердець». Учні, студенти, громадськість міста мали нагоду поспілкуватися з представниками Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»» та познайомитися з традиціями, звичаями болгарського народу.
Працівники відділу популяризації книги розповіли про утворення в 1751 році Нової Сербії та заселення території переселенцями Центральної Росії, чорногорцями, сербами, греками, болгарами, євреями та іншими народами.
У 1774 році 400 болгарських сімей, вихідців із Сілістрії, Алфатар, Рушука та Добруджі, обрали своїм місцем постійного проживання середню течію ріки Синюхи село Вільшанку (стара назва с. Маслове). Згодом частина болгар із цих сіл розселилася також на території сучасного Добровеличківського району.
З далеких часів переплелися на Кіровоградщині українські та болгарські традиції, звичаї та обряди. Адже в основі своїй мають спільні духовні джерела: любов до праці, прагнення миру й краси, шанування історії, доброзичливість та дружелюбність.
Саме такою постала Болгарія з презентації учасників Євроклубу «Всесвіт» навчально-виховного об’єднання школи-ліцею № 8. Приємно вразили присутніх учні болгарської недільної школи «Нашите хора», які прочитали болгарську поезію. Болгарські та українські народні пісні прозвучали у виконанні ансамблю «Чиста криниця» Будинку культури «Авіатор» Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету.
Голова Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»» Осадчий С. Ю. познайомив учасників заходу з діяльністю організації, її надбаннями та перспективою розвитку, запросив бажаючих стати учнями болгарської недільної школи.
Представники та друзі громадської організації поділилися враженнями від свята та наголосили, що коріння болгар протягом багатьох років вростало в українську землю. Болгари розмовляють українською мовою, вони громадяни України, але генетичне відлуння далеких батьківщин не дає їм забути звичаї, мову, традиції своїх пращурів, яких доля закинула у наші прекрасні землі, які стали їм найріднішою Батьківщиною.

Свято болгарської культури – не просто захід, а справжнє єднання сердець нашої багатонаціональної України.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар